1

Уадо рю

Уадо рю

Един от първите ученици на Г. Фунакоши бил Хиронори Оцука (1892 – 1962). През 1921 г., той завоюва шампионската титла по Шиндо йошин рю джу джуцу и, една година по – късно, започва да тренира карате. За кратко време, той достига добро ниво и, скоро, става един от най -добрите инструктори. Заедно с това, завършва университет със специалност иглотерапия. В началото на 30-те, той започва да анализира карате, от гледна точка на биомеханиката, а, по – късно, все по – често се замисля за синтеза на карате и джу джуцу. Отначало, той изменя отделни прийоми, а, по – късно, решава да въведе в карате нов основополагащ принцип, взет от джу джуцу – принципът на мекия контакт с противника. През 1939 г., Оцука открива собствена школа, с благословията на Фунакоши, като нарича новия стил Уадо рю (yа – хармония).

Оцука се разделя с непоклатимия дотогава принцип за “железния” блок. Вместо способния да счупи ръката блок, той постулира съобразителността и ловкостта, вместо фронталната атака – внезапното избягване от линията на атаката. Пръв предлага ред комбинации: отклон – нарушаване на равновесието – хвърляне, като ударите, по време на хвърляне, се изпълняват с бутане или едновременно с подсечка. Оцука считал, че, в карате, твърде често се използува сила. На неговите тренировки, основно се отработвали ловкост, бързина и точност на ударите. Особено за начинаещите, те не били толкова трудни и изморителни, колкото занятията в секциите по Шотокан.
Господствува мнението, че Уадо рю е по – лек от другите стилове. В действителност, това се отнася само до физическите усилия, по време на тренировка. Както всички стилове, залагащи на ловкостта, Уадо рю, всъщност никак не е лесен, особено, ако имаме в предвид реалната цена на дадена среща. Също както при бокса, това е една великолепна, зрелищна среща, която, за съжаление, много рядко можем да наблюдаваме на татами. И то – не, защото Уадо рю е неефективен, а, защото се изисква огромен талант, за да разчиташ на това изкуство, при един двубой. От тази гледна точка, съвременното Уадо рю е не толкова отделен стил, колкото едно скъпоценно сандъче, съдържащо най – ценните технически навици и прийоми. Твърде много каратисти, в днешно време, използуват достиженията на този стил и, без преувеличение, може да се каже, че, колкото по -високо е техническото ниво на даден каратист, толкова по – често той прибягва към използуването на Yадо рю. Значително по – рядко се среща и надписът “yадо рю” на кимоната, защото този стил е популярен главно в Япония, а в Европа – в Англия и Франция. Най -известните инструктори са Еригучи, Сузуки, Коно, Такашима, Мочизуки, Ямашита, Тояма. Главните центрове са в Токио, Нихон, Мейджи, Рикьо.